Guvernul a aprobat, miercuri, ordonanţa pe baza căreia va fi acordat ajutor de stat prin certificate verzi pentru producţia de energie regenerabilă, după ce asociaţiile din domeniu au reclamat de mai multe ori întârzierea adoptării acestui act normative, informează Mediafax.
Ordonanţa modifică şi completează Legea 220/2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie.
Legislaţia sprijină proiectele în energii regenerabile prin sistemul certificatelor verzi, care permite investitorilor recuperarea investiţiilor. Certificatele verzi sunt acordate pentru energia electrică produsă din surse regenerabile şi livrate consumatorilor.
Astfel, un investitor obţine bani atât din vânzarea energiei, cât şi din certificatele verzi pe care le tranzacţionează pe piaţă, întrucât furnizorii de electricitate sunt obligaţi să le cumpere în cote anuale. Această schemă de sprijin a fost deja aprobată de Comisia Europeană.
Schema de sprijin prin certificate verzi va fi aplicată până în 2021. Cel mai mare impact va fi resimţit în 2016-2017, când consumatorii ar putea ajunge să plătească pentru energie cu până la 30% mai mult.
Reprezentanţii Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE) au declarat, la începutul lunii octombrie, că Guvernul nu a aprobat încă legea care acordă ajutor de stat prin certificate verzi energiilor regenerabile, deoarece se teme de impactul prea mare în factura la electricitate.
"Această lege va fi discutată în coaliţia de guvernare, există temeri la nivel politic că impactul în preţ va fi de 8%. AREE estimează că impactul va fi de doar 4,76%. Am trimis aceste calcule şi premierului şi ministrului Economiei", a afirmat Ionel David, public affairs consultant al Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (AREE).
Potrivit calculelor Autorităţii Naţionale de Reglementare în dome