SUA se vor angaja probabil într-un război comercial cu China care va avea consecinţe davastatoare pentru ambele părţi dacă politicienii americani, sprijiniţi de alegătorii frustraţi de problemele economice şi de şomajul ridicat, decid să adopte un proiect de lege care va pedepsi Beijingul pentru manipularea cursului valutar cu scopul de a câştiga avantaje comerciale.
În opinia unora dintre politicienii americani, politica Beijingului de a controla cursul yuanului provoacă reducerea locurilor de muncă în SUA, scrie AFP.
Proiectul de lege, care marţi a fost dezbătut în Senat, cameră a Congresului controlată de democraţi, le va permite SUA să impună tarife bunurilor fabricate în China.
Însă chiar şi în vremuri liniştite războaiele comerciale au ca rezultat pierderea locurilor de muncă şi fac economiile ineficiente. În perioadele de criză, cum este cea actuală în care probleme legate de datorii erodează situaţia financiară a SUA şi a ţărilor din zona euro, războaiele comerciale au efecte devastatoare pentru toate părţile implicate în conflict, notează CNBC.
"Economia SUA este ca o maşină pe punctul de a plonja de pe o stâncă în timp ce piloţii, Congresul, se ceartă în legătură cu ce post de radio ar trebui asculat în loc să schimbe direcţia maşinii", spune Shaun Rein, directorul executiv al companiei de studiu al pieţei China Market Research Group, citat de CNBC.
Riscurile unui război comercial cresc în condiţiile în care furia creşte nu doar la Washington, ci şi la Beijing, unde autorităţile se confruntă cu presiuni enorme din interior de a pune capăt hegemoniei SUA în lumea comercială. "China a fost foarte agresivă în a manevra sistemul de comerţ în avantajul ei şi în dezavantajul altora, în special al SUA. Controlul valutar este unul dintre exemple", a declarat preşedintele SUA Barack Obama.
Retorica antichineză este una dintre puţin