Gilda Lazăr (JTI): Piaţa neagră poate fi impulsionată atât de factori psihologici, cât şi de factori economici precum cursul de schimb folosit la calculul accizei şi inflaţia
Datele furnizate ieri de compania de cercetare Novel Research au confirmat scăderea pieţei negre a ţigaretelor, aceasta ajungând în septembrie la nivelul din luna mai, respectiv 11,8%, cu toate că în luna august atinsese cota de 15,7%.
"Rezultatele pe septembrie sunt încurajatoare şi sperăm că piaţa neagră va continua să scadă. Chiar dacă era comparabil cu cel din alte ţări europene, nivelul uşor crescut din luna iulie a arătat clar că eforturile conjugate pentru combaterea comerţului ilicit nu trebuie abandonate, ci intensificate. Pentru că piaţa neagră poate fi impulsionată atât de factori psihologici, cât şi de factori economici concreţi: cursul de schimb folosit la calculul accizei, inflaţia, transpunerea unor reglementări europene care presupun costuri suplimentare, nivelul veniturilor populaţiei, dar şi creşterea cheltuielilor în perioada iernii", a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, JTI România.
Subliniind eforturile autorităţilor în combaterea comerţului ilicit, Adrian Popa, Director CORA, BAT România şi-a exprimat şi el speranţa că "limitarea contrabandei va rămâne şi pe viitor o prioritate pentru instituţiile competente". "Este nevoie ca publicul să fie conştient că ţigaretele contrafăcute nu prezintă nicio garanţie din punct de vedere igienico-sanitar sau al calităţii", a mai spus Popa.
Trebuie îmbunătăţit cadrul legislativ unitar
La rândul său, Andrei Vasilescu, Director Corporate Affairs, Philip Morris România consideră că pentru menţinerea comerţului ilicit pe un trend descendent este nevoie în continuare de îmbunătăţirea cadrului legislativ unitar care să reglementeze contrabanda şi evaziunea fiscală d