România este alături de Grecia, Bulgaria și Portugalia printre țările cu cea mai mică rată de voluntariat din Europa. Chiar dacă are o medie de voluntari de doar 20% din populaţia de peste 18 ani, ţara noastră a înregistrat de curând la Săptămâna Națională a Voluntariatului peste 200 de organizații înscrise din 150 de localități din țară, derulând peste 500 de evenimente. Iar rolul implicării civice în dezvoltarea României va fi dezbătut în cadrul unei conferinţe la Amsterdam, una dintre capitalele voluntariatului.
Voluntariatul a devenit, în România, un concept ce nu mai poate fi ignorat nici la nivel teoretic, nici la nivel practic. Chiar dacă motivațiile sunt diverse și nu de fiecare dată intrinseci, putem observa o pantă ascendentă în ceea ce privește rolul voluntariatului în societate atât în mediul ONG în care tot mai multe fundații se dezvoltă, dar și în sectorul business care susține financiar sectorul non-profit sau chiar dezvoltă propriile programe de responsabilitate socială. Cu toate acestea, România este încă într-o poziție ”tânără” comparativ cu alte țări din Uniunea Europeană.
Cifrele pentru Anul European al Voluntariatului (2011) arată că un european din cinci desfășoară activități de voluntariat în cadrul Uniunii Europene, în România fiind vorba despre o medie de 20% din populația de peste 18 ani (4 milioane de voluntari români). Cu toate acestea, conform unui studiu Eurofound, cea mai mare rată de participare și implicare civică o au țările nordice precum Suedia, Danemarca sau Finlanda, cu o medie de 45%, România fiind alături de Grecia, Bulgaria și Portugalia printre țările cu cea mai mică rată.
Campioana voluntariatului
Olanda este, de asemenea, o țară în care activitățile de voluntariat sunt încurajate, cu atât mai mult cu cât aceasta are cel mai mare grad de interculturalitate din Europa, fiind casă pentru