Majoritatea marilor proiecte din judeţ au avut nevoie, pe parcurs, de suplimentări substanţiale de costuri.
Practica licitaţiilor adjudecate la preţuri de dumping, care ulterior sunt „săltate", a devenit un simptom al achiziţiilor publice á la Cluj. Este cazul unora dintre cele mai importante lucrări din judeţ din ultimii ani. Fie că la mijloc se află maniera defectuoasă în care sunt realizate caietele de sarcini sau ipoteza - greu demonstrabilă - potrivit căreia aceste licitaţii ar fi adjudecate prin aranjamente de anumite „firme de casă", societăţile câştigătoare au ajuns să obţină ulterior, fără prea mare efort, prin acte adiţionale, majorări faţă de valoarea iniţială a contractelor.
Opt milioane în plus pentru Cluj Arena
„Cluj Arena", cel mai mare stadion din Transilvania, realizat la standarde FIFA şi UEFA, de către ACI SA Cluj şi asocierea de firme Con A Sibiu, Transilvania Construcţii, SC Dico şi Ţigănaş, SC Grup 4 Instalaţii, SC Bogart Construct şi SC Das Engineering şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, a pornit la drum cu un buget de aproximativ 28 de milioane de euro, în contextul în care preţul cel mai mare oferit în momentul licitaţiei, a fost de 49,3 milioane de euro. Aceasta a venit din partea asocierii Astaldi Spa Italia - sucursala Bucureşti, Max Bogl Germania şi SC BOG' ART SRL Bucureşti. După mai bine de un an de la demararea lucrărilor, consilierii judeţeni au votat în decembrie 2010, aprobarea suplimentării valorii lucrărilor la acest obiectiv, cu 8,8 milioane de euro. În total, Cluj Arena a costat 35 de milioane de euro fără TVA, în total 44 de milioane de euro.
Preţ aproape dublu pentru centură
Centura de ocolire a municipiului Cluj-Napoca pe relaţia est Vâlcele-Apahida are o lungime de 23,7 kilometri, costurile lucrării depăşind 600 de milioane de lei în prezent. Costul iniţial, atribuit