Primăria Alba Iulia organizează vineri 14 octombrie 2011 evenimentul „Strălucire japoneză pentru oraşele României“, în vederea extinderii practicilor de management Kaizen deja existente în multe din companiile din România, la o scară mai largă, la nivel de oraş.
Proiectul este derulat în parteneriat cu Consiliul Judeţean Alba, Institutul Kaizen România, Asociaţia Romania AOTS Alumni Society şi Clean Up Japan şicu sprijinul Ambient. „Practicile foarte bune de management existente în companiile judeţului (cum ar fi Supremia, Bosch Rexroth etc.) în privinţa productivităţii, siguranţei, ordinii şi satisfacţiei la locul de muncă, ne sunt foarte necesare şi la nivelul unui oraş – unde este locul nostru de viaţă comună. Proiectul îşi propune ca ceea ce în aceste companii este deja o cultură, să fie transferat la o scară mai largă, creându-se astfel un model în Alba Iulia. Acesta este un proiect pilot care se desfăşoară în 3 oraşe din România: Alba Iulia, Timişoara şi Braşov“, se afirmă întrun comunicat de presă al primăriei.
Locul de desfăşurare al acţiunii este Piaţa Consiliul Europei, din centrul vechi al oraşului. Proiectul presupune instruirea unui număr reprezentativ de voluntari şi participarea acestora la o acţiune propriu-zisă de igienizare. Voluntarii vor beneficia de instruire cu metode avansate pentru managementul menţinerii curăţeniei, igienei, aspectului civilizat al unui oraş, a organizaţiilor publice responsabile, prin standardizare – standarde de curăţenie pentru zone şi pentru materialele utilizate, standarde de materiale necesare, standarde de comunicare etc.
După această etapă se va trece la acţiunea propriu-zisă care vizează Piaţa Consiliul Europei. Pe tot parcursul programului, voluntarii vor fi asistaţi şi vor colabora direct cu Institutul Kaizen România şi cu Asociaţia Clean Up Japonia. Acţiunea are drept scop dezvoltarea conşti