Parlamentul slovac respinge extinderea Fondului European de Stabilitate Financiară. Votul deputaţilor slovaci aruncă zona euro, dar şi economia mondială în haos. La Bruxelles, Comisia Europeană îi somase pe politicienii de la Bratislava să garanteze stabilitatea zonei euro.
Corespondenta RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
În lipsa unui fond robust, UE va recurge la o variantă iniţială a acestuia, mai puţin performantă.
Fondul de securitate financiară este o soluţie de salvare a economiilor fragile. Este o rezervă menită să evite panica din 2010, când marile economii au fost nevoite să se împrumute pentru Grecia şi şi-au periclitat propria poziţie pe pieţele financiare.
Adoptarea sa este tributară unui vot parlamentar în toate cele 17 state membre ale zonei euro, Slovacia fiind ultima care a votat şi singura care l-a respins. În 2010, Slovacia se opunea şi unui prim pachet de ajutor pentru Grecia.
Un al doilea vot ar putea avea loc în Parlamentul slovac în această săptămână. De data aceasta, premierul Iveta Radicova vrea să faca apel la voturile Opoziţiei social-democrate.
Partidul Libertăţii şi Solidarităţii, membru al coaliţiei de guvernare s-a opus extinderii la 440 de miliarde de euro capacitate de împrumut efectivă a Fondului de Securitate Financiară.
Aceşti deputaţi consideră că slovacii sunt prea săraci pentru a plăti greşelile Greciei. Ei ar fi fost de acord cu acest fond, doar dacă Slovacia nu ar fi avut o contribuţie financiară, ipoteză respinsă de Comisia Europeană.
Bruxelles-ul îşi exprimase speranţa marţi că deputaţii de la Bratislava nu vor periclita stabilitatea zonei euro. Bruxelles, Mihaela Gherghişan, despre votul Parlamentului Slovaciei asupra fondului de securitate financiară
Parlamentul slovac respinge extinderea Fondului European de Stabilitate Financiară. Votul deputaţilor slovaci aru