Cultivarea şi producţia de opiu s-a intensificat în Afganistan, în 2011, şi s-a răspândit în zone declarate anterior \"fără opiu\", în ciuda eforturilor crescute de a distruge câmpurile de maci ale fermierilor afgani, potrivit unui raport al ONU, citat de \"New York Times\". Sursa: Reuters
Agenţia de Control a Drogurilor a anunţat că insecuritatea şi preţul tot mai mare al drogurilor din Afganistan (statul recunoscut ca cel mai mare producător de opiu din lume) au fost factorii decisivi care au condus la o creştere cu 7% a terenurilor cultivate cu mac. A fost al doilea an la rând în care a crescut recolta.
Este un semnal de alarmă pentru oficialii afgani şi cei occidentali, care au cheltuit sute de milioane de dolari încercând să submineze operaţiunile de trafic de opiu şi reţelele insurgenţilor care profită de pe urma lor, în timp ce fermierii au promis să schimbe recoltele cu unele legale, de grâu, rodii sau şofran.
Droguri ieftine
Eforturile lor au fost insuficiente, se pare, pentru că puterea economică din spatele traficului ilegal de droguri este din ce în ce mai mare - un acru de pământ poate produce opiu în valoare de peste 4.000 de dolari. Oficialii se confruntă, de asemenea, cu o tot mai mare dependenţă de droguri - tot mai mulţi afgani profitând de oferta relativ ieftină de opiu şi heroină de bună calitate.
Valoarea opiului produs în Afganistan se va dubla în acest an, ajungând la 1,4 miliarde de dolari, circa 9% din întreaga economie afgană, iar preţurile continuă să crească şi terenurile cuvltivabile îşi revin după o infecţie care a afectat recolta de anul trecut.
Terenuri întinse
"Este extrem de dificil să-i convingem pe fermeri şi pe proprietarii de terenuri să nu mai cultive mac, iar pe traficanţi să oprească operaţiunile ilegale", a mărturisit Zarar Ahmad Muqbil, ministrul pentru lupta contra narcoticelo