Bolile psihice, afecţiunile inimii, hipertensiunea arterială, diabetul, vulnerabilitatea în faţa infecţiilor virale şi îngrăşarea - toate aceste condiţii pot fi cauzate de un singur factor: lispa somnului pe perioadă îndelungată.
Câteva ore de somn pierdute pe noapte nu alarmează pe nimeni. Însă, deseori se întâmplă să nu fie vorba de o singură noapte nedormită, ci de săptămâni şi chiar luni la rând de tulburăr de somn.
În lucrarea "Improving Sleep: A Guide to a Good Night's Rest", profesorii de la Universitatea "Harvard" au atras atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi oamenii care nu dorm suficient noaptea, mai exact - cel puţin opt ore. Ei au pus laolaltă şi au analizat mai multe cercetări privind efectele privării de somn asupra organismului uman.
Iată riscurile care vin "la pachet" cu un număr prea mic de ore dormite pe noapte
Infecţii virale
Un studiu publicat în "Archives of Internal Medicine" din SUA a descris legătura dintre numărul de ore de somn şi riscul de infectare virală. Timp de două săptămâni, o echipă de cercetători a monitorizat în timpul nopţii 153 de bărbaţi şi de femei, pentru a consemna numărul de ore dormite. Ulterior, puşi sub carantină, participanţii la cercetare au fost expuşi virusului care cauzează gripa.
La finalul experimentului, oamenii de ştiinţă au constatat că persoanele care dormeau mai puţin de şapte ore pe noapte aveau şanse de trei ori mai mari să se îmbolnăvească, faţă de cei care dormeau cel puţin opt ore.
Kilograme în plus
Revista de specialitate "Obesity" a publicat un articol pentru care au fost analizate 36 de studii internaţionale despre legătura dintre somn şi greutatea corporală.
Mai ales în cazul copiilor, numărul prea mic de ore de somn dezechilibrează hormonii care controlează pofta de mâncare şi foamea. Pe termen lung, oboseala adunată în timp şi nevoia de