Medicii veterinari vor incepe de luni campania de vaccinare antirabica la carnasiere, adica la caini si pisici. Potrivit ultimelor evidente ale Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), in judet sunt 142.000 caini si 42.600 pisici. "Avem deja in stoc 50.000 doze de vaccin si rugam proprietarii de carnasiere sa le declare si sa le vaccineze pentru a preveni imbolnavirea cu rabie. Vaccinul este gratuit, deci oamenii nu vor plati nimic nici acum, nici mai tarziu", a declarat Mircea Susnea, directorul DSVSA Iasi.
In acest an in judet au fost descoperite sapte focare de rabie, din care cinci la vulpe si cate unul la caine si la pisica. "Focarele sunt stinse acum, dar virusul circula in mediul silvatic. Trebuie declarati si vaccinati toti cainii pentru ca, daca un cetatean are cinci caini in curte si vaccineaza doar doi, ceilalti se pot imbolnavi", a explicat Mircea Susnea. Concomitent cu vaccinarea antirabica, medicii vor elibera gratuit si carnete de sanatate pentru cainii declarati. "Costul carnetelor este suportat de veterinari, iar in document vor fi trecute semnalmentele animalului si rasa, bolile si tratamentele la care a fost supus. Astfel va fi facuta si o catagrafie si vom sti cu exactitate cati caini sunt in judet si ce rase", a adaugat seful DSVSA.
Vaccinarea antirabica este obligatorie, iar veterinarii pot oferi si servicii de deparazitare in cadrul campaniei de vaccinare. Substantele folosite pentru deparazitare costa intre 0,8 si 3,5 lei pentru 100 kilograme, la care se adauga manopera. Asadar, costurile pentru deparazitarea unui caine nu ar trebui sa depaseasca 10 lei.
Medicii veterinari vor incepe de luni campania de vaccinare antirabica la carnasiere, adica la caini si pisici. Potrivit ultimelor evidente ale Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA), i