Comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloş anunţă astăzi cele mai importante măsuri ale Politicii Agricole Comune (PAC): schimbarea modului de acordare a subvenţiilor, bani direcţionaţi către agricultura ecologică, sprijin mai mare pentru fermierii mici sunt măsurile cu care Comisia Europeană vrea să modifice, după 2013, agricultura UE.
Cum se dau subvenţiile pentru ferme
Cele mai controversate schimbări sunt cele legate de acordarea subvenţiilor. Există un puternic curent de opinie potrivit căruia noua reformă a agriculturii UE ajută mai mult statele din est care ajung să câştige cu peste 30% mai mult din subvenţii, în defavoarea celor din Vest. Schimbarea provine din plafonarea plăţilor pentru marile exploataţii - aici pierd Franţa, Germania, Marea Britanie. Englezii au şi anunţat că se vor opune încercării Comisiei Europene de a plafona plăţile pentru „cei bogaţi" şi nu sunt de acord nici cu o alte propuneri precum rotaţia culturilor ori cu lăsarea unei părţi din pământ necultivată pentru regenerarea solului.
Financial Times scrie că plăţile compensatorii către agricultorii cei mai bogaţi ai Europei vor fi drastic reduse, conform propunerii Bruxelles-ului. Este de aşteptat ca propunerea Comisiei să se lovească de opoziţia statelor membre.
Propunerea PAC vine ca parte a unei dezbateri mai mari privind bugetul UE pentru perioada 2014 - 2020. Ea va avea nevoie de avizul Parlamentului European şi al statelor membre care trebuie obţinut cel mai târziu în 2013.
Cele zece puncte-cheie ale reformei în agricultura europeană
1) Cum se distribuie sprijinul pentru fermieri
Comisia propune susținerea într-un mod mai just, mai simplu și mai bine direcționat a veniturilor fermierilor. De plata de bază pentru susținerea veniturilor vor beneficia numai fermierii activi. Această subvenţie va scădea progresiv începând de la 150 000 de eur