România pare că este, din nou, unul dintre pretextele adversităţii dintre Moscova şi Washington, cu mai puţin de un an înaintea alegerilor prezidenţiale din Federaţia Rusă. Sursa: REUTERS
"Rusie Mare", creată după modelul fostei Uniuni Sovietice, este soluţia viitorului preşedinte de la Kremlin pentru impunerea Moscovei ca superputere. Washingtonul trebuie învins, iar România pare că este, din nou, unul dintre pretextele adversităţii ruso-americane.
Ruşii au nevoie de Putin
O Rusie condusă – de ce nu? – pentru încă două decade de Vladimir Putin nu mai uimeşte pe nimeni. Nici discursurile sale, menţinute la limita dintre populism şi naţionalism agresiv, par că nu îi mai înspăimântă pe acei câţiva disidenţi care văzuseră în Medvedev singura speranţă a liberalizării Federaţiei Ruse.
Poporul enigmatic, împărţit de secole între mirajul occidental şi duritatea stepelor asiatice, îl vrea, din nou, pe tradiţionalistul – fost agent KGB, Vladimir Vladimirovici Putin. Schimbarea rolurilor la Kremlin în martie 2012 (atunci când vor avea loc alegerile prezidenţiale) nu va fi doar încoronarea de facto a unui ţar modern. Rusia îl vrea, întradevăr, pe Vladimir Putin, "mâna de fier" care a readus-o la masa marilor puteri şi a salvat-o de umilinţa la care fusese supusă în timpul lui Elţîn.
Actualul premier rus nu este cea mai bună soluţie pentru o Rusie democratică, dar este singura variantă care poate mulţumi orgoliul fostei republici- mamă sovietice. Anunţul făcut de preşedintele Dmitri Medvedev la Congresul partidului Rusia Unită privitor la viitoarea candidatură a lui Vladimir Putin a fost primit, în acest context, ca o uşurare pentru majoritatea ruşilor.
Deşi nu a surprins pe nimeni, vestea a fost comentată cu patos în toate colţurile lumii. Putin vinde, atât pe plan intern, cât şi pe plan extern. Stabilitatea promisă prin tandemul Medvedev- Putin v