A fost principala atracţie a Retezatului. Acum şoseaua până la cabană este imposibil de parcurs. Proprietarul dă vina pe drum, iar autorităţile pe soartă.
În ultimii ani, turişti experimentaţi, mari amatori ai muntelui, au mai urcat la Cabana Baleia dar au fost dezamăgiţi. Vechea cabană e închisă şi în paragină, iar noua cabană de aici nu e terminată.
A fost odată…
Cândva Baleia, situată în jumătatea estică a masivului, era principalul punct de atracţie pentru turişti. Din anii '70 însă, Cabana Pietrele a început să fie la modă în rândul "publicului larg".
În fiecare sfârşit de săptămână, la Baleia urcau atât hunedoreni cât şi turişti din ţară. Nu lipseau nici localnicii din comuna Pui care, mai ales vara, organizau aici fel şi fel de sărbători şi întreceri sportive. O vreme, la Cabana Baleia, sus, la 1.400 de metri altitudine, se organiza şi un turneu de fotbal între echipele satelor din Pui şi Baru. Acum, la Baleia mai ajung din când în când iubitori ai Retezatului care s-au plictisit să tot meargă de exemplu pe "bulevardul" dintre Pietrele – Genţiana – Bucura – Poiana Pelegii. Turiştii vin, se uită trişti la cabana abandonată şi pleacă.
Avel Ritişan, cunoscut de oamenii muntelui din România sub numele de "Piff" ştie exact când a început declinul cabanei Baleia: "La sfârşitul lui 1963, începutul lui 1964, s-a dat în folosinţă viaductul de pe Valea Nucşoarei. Datorită acestui viaduct, drumul spre cabana Pietrele devenise mult mai uşor decât înainte. Traseele de la Pietrele spre principalele vârfuri ale Retezatului sunt mult mai scurte, aşa că lumea a preferat acest loc, în detrimentul cabanei Baleia. Asta cu toate că, pe vremuri, îmi amintesc că erau aproape în fiecare sfârşit de săptămână peste 100 de turişti care înoptau la Baleia. Uneori apărea chiar o situaţie hazlie: unii dormeau pe jos în sala de mese, în timp ce alţii lua