Fermierii din România ar urma să primească plăţi directe la hectar cu cel puţin 5% mai mari începând 2013, urmând ca până în 2016 să se apropie de media europeană, conform propunerilor făcute de comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, în cadrul noii Politici Agricole Comune (PAC).
Dacian Cioloş a prezentat, miercuri, propunerile finale pentru reformarea agriculturii europene, insistând asupra faptului că noile state membre parcurg o perioadă de tranziţie până când pot acorda 100% din această plată. În cazul României, tranziţia se termină în 2016.
Până când se atinge nivelul de 100%, noile state membre pot acorda, din bani proprii, asa zisele plăţi naţionale complementare directe.
Plăţile directe sunt un sprijin pentru susţinerea venitului de bază al agricultorilor în condiţiile în care, la nivel european, aceştia câştigă în medie, cu 42% mai puţin decât lucrătorii din celelalte sectoare economice
România, cel mai mare buget
În conformitate cu Cadrul Financiar Multi-anual adoptat de Comisia Europeană (proiectul de buget pentru 2014-2020), bugetele naţionale pentru plăţile directe vor fi ajustate astfel încât statele care primesc o plată la hectar mai mică de 90% din media UE 27 să primească mai mult. Diferenţa până la 90% din media europeană va fi redusă cu o treime
De exemplu, dacă un stat membru primeşte o sumă pe hectar care este în medie 75% din media europeană, adică cu 15% sub 90%, aceasta va creşte gradual până la 80%.
În condiţiile în care pentru celelalte state membre plăţile directe scad sau sunt menţinute la acelaşi nivel, Letonia, Estonia, Lituania, România şi Portugalia sunt statele membre care vor beneficia de o creştere a plăţilor directe în următoarea perioadă.
Letonia este cea care va beneficia de creşterea plăţii la hectar, pornind însă de la cel mai scăzut nivel din UE. Datorită suprafeţei m