De la violenţe fizice la sărăcie şi boli psihice, o gamă variată de factori fac ca mulţi copii să nu poată avea o viaţă normală, alături de cei care le-au dat viaţă. O categorie specială o formează copiii celor plecaţi în străinătate, numărul minorilor lăsaţi singuri acasă fiind în scădere.
60 de minori din judeţul Galaţi au ajuns, de la începutul acestui an, din grija familiilor în cea a statului.
Copiii ai căror copilărie le-a fost furată de părinţi care abuzează de alcool ori care, din cauza sărăciei, îi ţin ca pe animale ori îi părăsesc pentru a pleca să câştige o bucată de pâine provin cel mai adesea din mediul rural.
"În privinţa minorilor preluaţi în regim de urgenţă s-au luat măsuri diferite. Desigur, prima soluţie pentru care se optează este plasarea în familia extinsă. Dacă acest lucru nu este posibil, se încredinţează asistenţilor maternali sau în centre. Îngrijorător este că, cel puţin pentru judeţul Galaţi, cauza principal pentru care am fost nevoiţi să preluăm copii din familii este violenţa pe seama consumului de alcool", precizează Tania Calcan, purtătorul de cuvânt al DGASPC Galaţi.
În topul cautelor care au contribuit la "ruperea" minorilor abuzaţi de familii se mai regăsesc sărăcia, bolile psihice, dar şi abandonarea copiilor de către părinţii plecaţi la muncă în străinătate.
Mama în Italia, copilul tremură sub pod
În acest ultim registru se înscrie cazul celor doi copii minori, de 5 şi 6 ani, care în urmă cu circa o săptămână au fost găsiţi sub un pod din judeţul Vaslui.
Înfometaţi şi dezbrăcaţi, cei doi băieţi, din localitatea gălăţeană Bereşti Meria, se aflau în grija unui bărbat care pentru unul dintre băieţi era tată, iar pentru celălalt bunic.
„Bărbatul care i-a adus din judeţul Galaţi nu prezintă garanţii morale pentru creşterea şi îngrijirea lor astfel încât s-a