Pentru a marca „Ziua Internaţională pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Puică Nicolae” al judeţului Argeş a organizat astăzi „Ziua Porţilor Deschise”.
Puţin după ora 10.00, curtea inspectoratului a devenit neîncăpătoare. Cu mic, cu mare - copii şi cadre didactice au trecut pragul instituţiei curioşi şi entuziasmaţi de ceea ce aveau să afle.
Pentru început, într-un cadru organizat, în clubul unităţii le-au fost prezentate, pe lângă rolul Inspectoratului pentru situaţii de urgenţă, şi câteva riscuri generatoare de situaţii de urgenţă, dar şi modul de comportare în astfel de situaţii, ce trebuie să facă şi ce trebuie să nu facă.
De asemenea, au fost proiectate filme educative care i-au încântat în special pe cei mici. Prichindeii au avut parte şi de surprize: li s-au distribuit jocuri şi materiale informative (broşuri, pliante cu măsuri de prevenire şi afişe).
În partea a două a vizitei - le-a fost prezentată tehnica de luptă (autospecialele de intervenţie) şi modul de lucru cu aceasta.
Pentru câteva momente, copiii au fost „micii salvatori”: s-au urcat în cabinele autospecialelor, au pornit sirenele şi s-au echipat cu căştile de protecţie.
Cu toţii s-au arătat încântaţi de ceea ce au văzut şi au învăţat. Pregătirea pentru orice tip de situaţie de urgenţă este crucială pentru populaţie. Calamităţile pot surveni foarte repede şi fără niciun avertisment. Pregătirea pentru dezastre, chiar şi minimală, ne va ajuta la protejarea familiilor şi a bunurilor.
Având în vedere că majoritatea dezastrelor nu pot fi evitate, pentru a reduce semnificativ, în primul rând, pierderile de vieţi omeneşti şi pentru a limita pierderile de bunuri, este bine ca populaţia să cunoască măcar câteva reguli generale de comportament în caz de dezastre.