Comisarul pentru Agricultură Dacian Cioloş anunţă astăzi cele mai importante măsuri ale Politicii Agricole Comune (PAC): schimbarea modului de acordare a subvenţiilor, bani direcţionaţi către agricultura ecologică, sprijin mai mare pentru fermierii mici sunt măsurile cu care Comisia Europeană vrea să modifice, după 2013, agricultura UE.
Cele mai controversate schimbări sunt cele legate de acordarea subvenţiilor.
Cum se dau subvenţiile pentru ferme
Există un puternic curent de opinie potrivit căruia noua reformă a agriculturii UE ajută mai mult statele din est care ajung să câştige cu peste 30% mai mult din subvenţii, în defavoarea celor din Vest. Schimbarea provine din plafonarea plăţilor pentru marile exploataţii - aici pierd Franţa, Germania, Marea Britanie. Englezii au şi anunţat că se vor opune încercării Comisiei Europene de a plafona plăţile pentru „cei bogaţi" şi nu sunt de acord nici cu o alte propuneri precum rotaţia culturilor ori cu lăsarea unei părţi din pământ necultivată pentru regenerarea solului.
Dacă propunerile PAC vor trece, atunci subvenţiile se vor acorda în funcţie de suprafaţa terenului în intervalul 2014-2020. În prezent, fermierii din Franta, de exemplu, primesc bani în funcţie de mărimea producţiei, iar cei din Romania în funcţie de suprafaţa pe care o exploatează.
Marile ferme - sume plafonate
Plăţile către exploataţiile mari vor fi limitate la 300.000 de euro pe an. Potrivit AFP, această măsură este răspunsul Comisiei Europene ca, cel puţin pentru marile afaceri din domeniul agricol, plăţile să fie mult mai transparente. În acest fel, banii vor ajunge la fermierii activi şi nu la aeroporturi sau cluburi de golf cum s-a întâmplat în trecut, scrie AFP.
Acte simplificate pentru fermele mici
Încărcătura administrativă este, în prezent, la fel de mare pentru fermierii mari, ca și pentru cei mici,