Tinerii care obişnuiesc să bea cafea prezintă un risc crescut de a deveni dependenţi de droguri, avertizează oamenii de ştiinţă. Un studiu recent, realizat de cercetătorii americani de la Vermont University, arată că organismul persoanelor care reacţionează favorabil la cofeină, substanţă care se găseşte atât în cafea, cât şi în băuturi energizante, ajunge să fie mai uşor sedus de efectele substanţelor stupefiante, precum cel al amfetaminei şi al cocainei, informează Daily Mail.
Nu toată lumea care bea cafea este predispusă abuzului de cocaină, precizează specialiştii, însă există dovezi că sunt mai vulnerabili în faţa efectelor acestor droguri.
CITEŞTE ŞI:De ce marii băutori de cafea sunt predispuşi riscului de a avea halucinaţii auditive
Descoperirea a fost publicată în revista Drug and Alcohol Dependence şi se bazează pe studiul a 22 de persoane, unele consumatoare de cafea, altele nu, cărora li s-au administrat doze de un anumit tip de amfetamină.
Consumatorii de cafea au suportat mai uşor efectele şi au experimentat strări mai plăcute decât cei care nu consumau cafea în mod obişnuit.
"Modul în care oamenii răspund la aceste droguri diferă dramatic. De exemplu, o singură doză a unui anumit drog poate produce efecte complet opuse pentru două persoane. Unul poate să se simtă bine, iar altuia să îi fie rău. Este important să înţelegem ce cauzează aceste diferenţe, deoarece ele ar putea reflecta elementele cheie pentru rezistenţa şi vulnerabilitatea unor persoane în faţa abuzului de droguri", a explicat profesorul Stacey Sigmon, coordonatorul studiului.
Tinerii care obişnuiesc să bea cafea prezintă un risc crescut de a deveni dependenţi de droguri, avertizează oamenii de ştiinţă. Un studiu recent, realizat de cercetătorii americani de la Vermont University, arată că organismul persoanelor care reacţionează favorabil la cofeină, subs