NTCD, partid al carui presedinte de onoare Ion Diaconescu a murit marti seara, a ramas doar o palida umbra a formatiunii care intre anii 1996 si 2000 conducea guvernarea ce a realizat reforme semnificative, menite sa reorganizeze economia tarii, in care sectorul de stat era inca predominant. Tot atunci, partidul aflat la putere deschidea calea integrarii tarii noastre in NATO si UE. In prezent, PNTCD se zbate in sondaje acolo unde abia inregistreaza 1%, in timp ce conducerea partidului este divizata in trei factiuni (aripa Aurelian Pavelescu - Petre Milut, aripa Victor Ciorbea - Gheorghe Ciuhandu - Ion Diaconescu si gruparea Eugen Moiescu) si lasa impresia ca intentia de a intra in parlament in 2012 este doar un gand utopic.
PNTCD - De la opozitia fata de Frontul Salvarii Nationale, la perioada de guvernare 1996-2000
Partidul National Taranesc Crestin Democrat (PNTCD) a fost fondat in 1990 de catre Corneliu Coposu ca succesor al Partidului National Taranesc ce a activat in Romania intre 1926 si 1947. Corneliu Coposu a fost pana in 1995 presedintele partidului, in timp ce Ion Diaconescu a fost, in aceeasi perioada, prim-vicepresedinte.
La alegerile parlamentare din 1990, Frontul Salvarii Nationale (FSN) obtinuse circa 66% din voturile exprimate, iar presedintele Ion Iliescu, candidatul sustinut de FSN, castigase alegerile prezidentiale cu circa 85% din voturi.
Astfel, PNTCD si alte partide din opozitie (PNL, PSDR, PER, PAC si UDMR) au format pe 26 noiembrie 1991 Conventia Democrata Romana (CDR), formatiune politica ce urma sa castige alegerile parlamentare din 1996 si, impreuna cu Partidul Democrat, avea sa conduca Romania pana in noiembrie 2000, an in care s-a si destramat.
In cadrul CDR, o coalitie de guvernare larga si eterogena, PNTCD a fost figura centrala.
In alegerile locale de la inceputul anu