Bursa de la Bucureşti a crescut marţi cu 0,6%, contrar corecţiilor de pe bursele vest-europene, însă cei mai mulţi investitori au adoptat poziţii de aşteptare, astfel că rulajul a fost de doar 16,7 milioane lei.
"Creşterile de la noi sunt relative, fiind mai degrabă o reacţie la creşterile mai accelerate înregistrate de pieţele europene după închiderea şedinţei de la Bucureşti. Oricum, ceea ce vedem de vreo săptămână se datorează lichidităţii globale reduse şi eu nu cred în relevanţa acestor evoluţii, care sunt mai mult nişte convulsii. În condiţiile în care este nevoie de consens pentru a trece la treaba propusă de Franţa şi Germania, dacă cineva este împotrivă, asta îi face pe mulţi investitori să se îndoiască de succesul acestei acţiuni", a declarat Octavian Dragolea, directorul sucursalei din Bucureşti a firmei de brokeraj IFB Finwest Arad.
La finalul şedinţei, indicele BET, al celor mai lichide zece acţiuni de la BVB, era în creştere cu 0,31%. Pe de altă parte, indicele BET-FI, al acţiunilor celor cinci SIF-uri şi al titlurilor Fondului Proprietatea, a încheiat şedinţa în scădere cu 0,88%. Corecţia a fost determinată de acţiunile SIF-urilor, care au consemnat scăderi cuprinse între 0,05% şi 3,51%.
Dragolea a menţionat că situaţia din prezent din Europa seamănă foarte mult cu cea din urmă cu trei ani din SUA, iar aceasta duce la creşterea aversiunii la risc a investitorilor.
"Americanii învinuiesc acum Europa pentru al doilea val de criză. Tare mi-e teamă că vor mai ieşi schelete din dulapuri, prea multe nereguli au făcut toţi în ultimul timp. Cred că problema aici nu este economică, ci ţine de politică, de ordinea mondială. Practic, dacă stai să te gândeşti, toţi vor să crească şi chiar există resurse pentru asta. Ideea este că această creştere nu se mai poate face numai din reduceri, tăieri şi austeritate. Trebuie neapărat stimul