Mult-așteptata reformă a Politicii Agricole Comune a UE, propusă și prezentată astăzi de comisarul Dacian Cioloș a atras deja multe critici.
Bugetul Politicii Agricole Comune, în valoare de 55 de miliarde de euro pe an reprezintă 40% din întregul buget al UE, fiecare cetățean al UE plătind, în medie, doi euro pe săptămână pentru finanțarea ei, ceea ce face ca pe această politică să apară și cele mai multe divergențe. Cioloș se așteaptă ca statele membre să își definească în curând pozițiile de negociere și consideră că cele 27 de state vor negocia, cel mai probabil, în grupuri, pentru câte 2-3 elemente din întregul pachet de reformă.
Bruxelles-ul anunţă marea reformă agricolă a UE: Cele zece măsuri cheie ale politicii agricole comune
Marea Britanie, unul dintre cei mai vocali opozanți ai politicii agricole comune se va opune mai ales planului de a limita banii care se duc spre cei mai mari fermieri ai Europei. "Nu va funcționa", va argumenta ea, "va duce la schimbarea artificială a proprietarilor fermelor proprietății", scrie The Guardian. Mai mult, britanicii nu cred în propunerile lui Cioloș privind atragerea tinerilor în agricultură prin oferirea unor sume de bani suplimentare, timp de cinci ani din momentul în care aceștia își deschid o fermă, mai scrie ziarul The Guardian.
"Aceasta nu este o reformă, ci un regres," a spus eurodeputatul britanic conservator James Nicholson. "Reformele anterioare au încercat să poziționeze agricultura mai bine pe piață. Această reformă face un pas înapoi. Măsurile de ecologizare vor pune o povară excesivă pe umerii fermierilor, cărora le va fi mai greu să producă alimente," a mai spus Nicholson, referindu-se la faptul că 30% din sprijinul direct acordat de UE va fi condiţionat de masuri de protectie a mediului.
Și Copa-Cogeca, asociația fermierilor europeni și a cooperativelor agricole din UE a critic