În 2006, soldatul franco-israelian a fost capturat de insurgenţi la graniţa cu Fâşia Gaza. Cinci ani mai târziu, cele două părţi au semnat un acord de schimb de prizonieri. Printre extremiştii eliberaţi drept răscumpărare s-ar afla şi liderul palestinian Marwan Barghouti, au anunţat surse din Gaza. Israelul a dezminţit însă informaţia.
Bineînţeles că ambele părţi s-au grăbit în a descrie acordul drept un succes naţional. Conform unor informaţii din surse apropiate "tranzacţiei", 1.027 de palestinieni vor fi eliberaţi în două tranşe: 450 de prizonieri în aceeaşi zi cu Gilad Shalit, restul două luni mai târziu. Şi dacă informaţia privindu-l pe Marwan Barghouti a fost dezminţită vehement de Ierusalim, nu la fel a fost cazul lui Ahmad Saadat, unul dintre liderii Frontului Naţional de Eliberare a Palestinei, care a orchestrat a doua Intifadă.
Le Figaro: Slovacia respinge extinderea Fondului European de Salvare
Cacofonia a durat o zi întreagă la Bratislava. Şi după opt ore de dezbateri parlamentare, politicienii slovaci tot nu au reuşit să ajungă la un compromis cu iz european. Ba mai mult, ţara riscă să rămână şi fără Guvern, la iniţiativa premierului, care a legat extinderea Fondului de un vot de încredere la adresa propriului Cabinet.
Nimic n-a ajutat clasa politcă slovacă puternic divizată. Nici ordinele preşedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso. Nici apelurile fostului preşedinte al BCE, Jean-Claude Trichet, care a invocat "criza sistemică". Şi nici "voinţa politică europeană" de depăşire a crizei, arborată insistent de cancelarul german Angela Merkel.
Sueddeutsche Zeitung: Niciodată să nu spui niciodată
Votul din Slovacia a dat chix, Guvernul e pe ducă, Europa tremură fără bani mai mulţi de criză şi totuşi viitorul mecanismelor de salvare nu este în pericol. Tocmai eşecul Guvernului slovac ar pu