Nu de puţine ori s-a vorbit în Europa despre "transparenţă" în privinţa surselor de informare mediatice. Iată că un cotidian naţional finlandez, cel mai important, cel care este o adevărată Biblie pentru finlandezi în ce priveste forjarea opiniei, a decis să le ofere cititorilor acces la sursele publice pe care îşi construieşte articolele. O iniţiativă interesantă a Helsinki Sanomat, cu totul nouă, poate revoluţionară, cu consecinţe numeroase şi unele încă imprevizibile.
În acest mod, cititorii vor putea citi şi analiza direct sursele şi verifica astfel adevărul celor scrise în articole. Astfel de date publice ar fi, de exemplu, cele adunate de oficiul Naţional pentru Audit privind finanţarea partidelor în campania electorală, inclusiv sumele primite de fiecare candidat care a fost ales în parlament şi de consilierii lui.
Ziarul a făcut zilele trecute apel la cititori să vină cu informaţii privind practicile directorilor şi ale funcţionarilor bursieri care încalcă legea şi folosesc informaţii confidenţiale pentru a vinde şi cumpăra acţiuni bancare, realizând profituri majore. în cazul în care ziarul obţine suficiente date, poate cere deschiderea unei anchete.
Cel mai recent caz în care populaţia trebuie să plătească pentru ambiţiile şi greşelile politicienilor este cel al garanţiilor colaterale cerute de Finlanda în împrumutul pe care Uniunea Europeană îl acordă Greciei. Contractul este extrem de defavorabil Finlandei, care nu îşi va recupera decât o parte din bani. Ziarele au arătat că, în plus, o firmă britanică va primi un comision extrem de important, pe care nu a dorit să îl facă public, pentru că a redactat contractul.
Un alt caz priveşte anchetarea mai multor politicieni, inclusiv miniştri, pentru corupţie.
Publicarea datelor publice ar evita ca cei incriminaţi să mai nege, pentru că toţi politicienii neagă orice implicare î