Desene multicolore sau pur şi simplu texte indescifrabile umplu adesea pereţii clădirilor proaspăt renovate din centrul oraşului, la scurt timp după refacerea acestora. Cei care vopsesc clădirile proaspăt renovate scapă invariabil fără să fie prinşi şi amendaţi.
Poliţia Locală din subordinea Primăriei până acum nu a prins nicio persoană dintre cei care au pictat cu graffiti pereţii caselor din centrul oraşului. De asemenea, Poliţia Municipiului Cluj-Napoca nu a prins niciun astfle de „pictor" amator. Ca o ironie a sorţii, proprietarii care se văd cu faţada clădirii pictată sunt cei care trebuie să plătească amenzi usturătoare primăriei. „Primăria a dat 105 amenzi proprietarilor care au faţada casei neîntreţinută sau pictată cu graffiti. Valoarea amenzii este cuprinsă între 1000 şi 2000 de lei", a declarat Iulia Perşa, purtător de cuvânt al Primăriei Cluj-Napoca.
În plus, Primăria Cluj-Napoca a dat 900 de somaţii pentru refaţadizarea clădirilor. Fiecare proprietar de casă are obligaţia să îşi refaţadizeze clădirea şi o poate face cu bani de la primărie. Banii trebuei returnaţi însă în termen de zece ani de zile. Numai că refaţadizarea unei clădiri din centrul oraşului se ridică la 400.000 de lei noi pentru că sunt cerinţe speciale atunci când e vorba de clădiri monument istoric.
Apar peste noapte
Un elegant magazin de îmbrăcăminte, Soiree Paris, abia renovat, are deja pe unul din pereţi un desen mare multicolor făcut de tineri. „Nimeni nu a văzut când a apărut desenul sau cine l-a făcut. E trist că nu se ţine cont de investiţia pe care firmele o fac în renovarea clădirilor. Nu cred că îi sancţionează cineva pe cei care fac asemenea gesturi", ne-a spus Ioana Marc, directorul magazinului, amplasat în spatele pieţei agroalimentare Mihai Viteazu.
Evelin Horvath, directorul brutăriei „German Bakery", deschisă recent pe s