Atât a măsurat coada la moaştele Sf. Parascheva şi a fost abia prima zi de pelerinaj. 150.000 de oameni se vor aşeza cuminţi la rând pentru a scăpa de necazuri
1 /.
Ca în fiecare din ultimii 20 de ani, în a doua săptămână din octombrie Iaşiul s-a transformat în capitala ortodoxiei româneşti. Peste 150.000 de pelerini din toată ţara sunt aşteptaţi să vină la hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.
Ieri a fost prima zi în care racla cu moaştele ocrotitoarei Moldovei a fost scoasă în curtea Mitropoliei. La prânz, coada pelerinilor măsura aproape doi kilometri, 1.000 de oameni aşteptând să se închine la Sf. Parascheva. Jandarmii au estimat că, până aseară, aproximativ 15.000 de oameni au trecut prin faţa raclei.
2 în 1: sărbătoare religioasă şi bâlci
Centrul Iaşiului s-a transformat într-un bazar imens, trei fiind punctele de maxim interes. Astfel, pe strada Palat, pe o distanţă de 1.000 de metri au fost amplasate corturi pentru micii meşteşugari care vând pături şi căciuli din lână, papuci, pantofi, coliere, brăţări, colaci, porumb fiert şi alte mărunţişuri.
În jurul Mitropoliei au fost amenajate alte câteva zeci de standuri cu obiecte religioase: icoane, cărţi bisericeşti, candele, lumânări. Tot aici s-a format şi rândul cu credincioşii ce aşteaptă cu orele pentru a se închina la Sfântă.
Bunica Voica are 76 de ani, e din Brăila şi a venit de multe ori la Iaşi. Anul trecut nu a mai reuşit. Fix pe 14 octombrie a fost programată pentru o operaţie dificilă. "Intervenţia a reuşit, acum merg singură sprijinită doar într-un baston. Am venit să-i mulţumesc Sfintei Parascheva", a spus bătrâna.
Al treilea punct e la Hala Centrală, aici fiind organizat un târg de textile şi pielărie, cu zeci de corturi în care se vând haine de iarnă, cojoace şi căciuli. "E un talcioc imens. Asta nu e sărbătoare