"Daca magistratii nu vor face legea de temut, vom fi considerati un stat esuat", a declarat ministrul Justitiei, dupa crima de la Giurgiu.
Pe buna dreptate, Catalin Predoiu socoteste ca proliferarea clanurilor interlope si puterea lor extraordinara este o consecinta directa a clementei magistratilor, chiar dincolo de protectia politica transpartinica de care beneficiaza aceste clanuri.
Protectia incepe, in general, de la nivelul politiei, bine unsa. L-am privit siderata pe seful politiei din Giurgiu care incerca sa ne convinga ca in acel oras nu exista niciun clan interlop si ca grupul cunoscut sub numele de "Butoane" sunt doar niste oameni mai influenti, cu mai multe afaceri. Asa e, afaceri banoase de timp camatarie, proxenetism, taxe de protectie si trafic de influenta.
Acum cateva luni un alt politist de mare exceptie, Soric din Neamt, incerca sa ne convinga ca a da bani cu camata este chiar un gest de omenie, iar camatarul nu este nicidecum un interlop. Sa mai vorbim si despre povestea de la Deta?
Dar exista politisti si procurori care isi fac totusi datoria si retin mafioti. Cei mai multi dintre ei sunt insa in mod miraculos eliberati de judecatori sau primesc pedepse foarte mici, eventual cu suspendare.
La astfel de cazuri se refera si ministrul Justitiei: "Nu am in vedere doar cazul recent de la Giurgiu, in care un cetatean strain si-a pierdut viata, ci seria de cazuri din ultimele luni in care cetateni romani isi vad drepturile incalcate de indivizi sau grupuri de indivizi care vor sa impuna o lege si o justitie paralele in comunitatile locale. (...)Acesti indivizi, aceste bande, numite generic 'interlopi' si proliferarea actelor lor reprezinta consecinta directa a clementei judecatorilor.
Cand procurorii aduc probe si judecatorii le ignora, nu se pierde doar un caz, ci se transmite opini