Comisia Europeană a publicat miercuri raportul anual legat de extinderea Uniunii Europene. Principala concluzie a raportului este că extinderea nu mai reprezintă o urgenţă sau o prioritate pentru Uniunea Europeană, în contextul actualelor crize. De altfel, în ultimii ani, Uniunea Europeană a avut surpriza neplăcută de a constata cât de greu ţin pasul cu reformele unele dintre ţările Europei de Răsărit, integrate în mare parte din motive politice, pentru a le deturna din sfera de influenţă rusă.
De notat că Uniunea Europeană întredeschide totusi uşa pentru eventuale integrări, iar acest raport a fost aşteptat cu mare nerăbdare în multe capitale din Balcani, începând cu Zagreb, continuând cu Belgrad şi terminând cu Skopje.
Corespondentul RFI la Belgrad, Petar Tomic:
Raportul Comisiei Europene privind strategia de integrare a statelor ex-iugoslave a stârnit numeroase reacţii care diferă de la o ţară la alta. Croaţia este cea mai mulţumită, primind undă verde ca, la jumătatea anului viitor, să devină membră cu drepturi depline în Uniunea Europeană. Muntenegru a satisfăcut cerinţele Bruxelles-ului necesare pentru începerea dialogului de aderare. Bosnia şi Herţegovina crează probleme serioase Europei, deoarece la un an după alegerile parlamentare, forţele politice nu pot să se înţeleagă să aleagă guvernul. În Bosnia, totul este provizoriu.
Macedonia şi Serbia sunt două state care în drumul spre Europa păşesc cu piatra la gât. Macedonia aşteaptă aderarea deja de cinci ani. Din cauza disputei cu Grecia în privinţa denumirii statului, bate pasul pe loc. Serbia a primit miercuri statutul de ţară candidată, dar fără precizarea termenului de începre a dialogului. Recomandarea Comisiei Europene la Belgrad a fost întâmpinată cu demonstraţii antieuropene organizate de radicali sârbi.
În capitala Serbiei, a sosit miercuri dimineaţă, în vizită, min