Proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune (pdf) Descarcă fişierul ataşat
Comisia Europeană a propus miercuri, 12 octombrie, o reformă a Politicii Agricole Comune (PAC), care ar trebui să intre în vigoare în 2014. Potrivit proiectului, subvenţiile pentru fermieri (280 de miliarde de euro pentru şapte ani) vor fi mai echitabile şi mai echilibrate între estul şi vestul Europei. O altă propunere este plafonarea subvenţiilor pentru fermele mari. Micii fermieri şi fermierii tineri sunt încurajaţi. PAC devine şi mai ecologică şi apare un nou concept, de "fermier activ".
Proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune, denumit deja "reforma Cioloş" va intra în dezbaterea statelor membre UE şi a Parlamentului European şi va suferi fără îndoială modificări. Artizanul reformei, comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloş, a expus la RFI liniile noii Politici Agricole Comune.
Vezi aici proiectul de reformă a Politicii Agricole Comune.
Reporter: Domnule Cioloş, să vorbim pentru început despre schema de sprijin pentru micii fermieri. Ea este extrem de benefică României, explicaţi-ne de ce.
Dacian Cioloş: Este benefică, cred, din două puncte de vedere: în primul rând, pentru că simplifică mult şi reduce volumul de muncă administrativ al agenţiilor de plăţi atunci când se fac controalele pe teren. Aceasta este benefic atât pentru agenţie, pentru stat, pentru cheltuielile legate de controale, dar şi pentru toţi beneficiarii, pentru că aceste controale pe teren vor putea fi finalizate mai rapid şi plăţile făcute la timp.
Este benefică pentru micii agricultori, pentru că nu vor mai trebui, ca în fiecare an, să se ducă să-şi depună o cerere de plată cu tot felul de documente la agenţia de plăţi, ci prin simplul fapt că au ferma respectivă mică în care lucrează, vor putea să primească această sumă forfetară anuală.
Şi mai e bene