Vicepreşedintele PDL Monica Macovei, iniţiatoarea înfiinţării Agenţiei Naţionale de Integritate, atrage atenţia că amendamentele UDMR la Legea ANI golesc de conţinut instituţia, ea atrăgând atenţia că, din 2005, "ţintele UDMR au fost instituţiile care luptă cu corupţia".
"Propunerile deputatului UDMR Marton Arpad golesc de conţinut Agenţia Naţională de Integritate", scrie Macovei într-o postare pe blogul său intitulată "Aveţi grijă de ANI!", potrivit Mediafax.
Monica Macovei precizează că, de fapt, UDMR vrea ca: opinia publică să nu ştie nimic despre averile şi conflicte de interese ale candidaţilor în perioada alegerilor; declaraţiile de avere să nu mai fi publice, pe site-ul ANI; inspectorii de integritate să nu mai primească informaţii de la alte instituţii ale statului, deci să nu mai poată verifica averile şi nici realitatea celor scrise în declaraţii; contractele încheiate în situaţii de conflict de interese să nu mai poată fi anulate, adică, dacă un primar sau un ministru face un contract pe bani publici cu firma mamei, acel contract să rămână în vigoare.
"În astfel de momente, să ne aducem aminte că UDMR s-a opus în februarie 2005, în Guvern, adoptării declaraţiilor de avere detaliate şi publice, că UDMR s-a opus luni de zile, în 2006, tot în Guvern, adoptării legii ANI şi a contribuit, în Parlament, la respingerea, în 2006, a ordonanţei de înfiinţare a DNA (salvată de Preşedinte care a retrimis legea în Parlament). Pe scurt, ţintele UDMR au fost instituţiile care luptă cu corupţia", adaugă Macovei.
Ea precizează că a citit "cu îngrijorare" relatările de presă privind condiţiile pe care le-ar pune UDMR pentru votarea unor legi din justiţie.
"Reamintesc UDMR că una din cele 4 conditionalităţi din Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) priveşte chiar Agenţia Naţională de Integritate: «î