Un miting de susţinere dedicat repatrierii osemintelor lui Constantin Brâncuşi are loc miercuri în faţa Palatului Parlamentului, la iniţiativa poetului Laurian Stănchescu. Joi va avea loc un miting în faţa Guvernului României, în acelaşi scop, între orele 11.00 - 13.00.
Laurian Stănchescu, membru titular al Uniunii Scriitorilor România, şi-a propus să aducă în ţară osemintele sculptorului Constantin Brâncuşi, îngropat în Franţa. În ultimii ani el a organizat diverse manifestări pentru repatrierea în ţară a rămăşiţelor pământeşti ale lui Constantin Brâncuşi.
"Brâncuşi a vrut să revină în ţară, la Hobiţa, dar a fost refuzat. În 28 februarie 1951 el a anunţat că vrea să revină în ţară şi să doneze 230 de opere de artă, 41 de desene, 1.600 de fotografii şi tot atelierul de la Paris. Academia Populară, în speţă preşedintele ei Mihail Sadoveanu, l-a refuzat. Motivul invocat: operele lui Constantin Brâncuşi sunt decadente şi nu slujesc interesului socialist. În 1955 el a fost refuzat şi umilit din nou de către statul român", a spus pentru adevarul.ro poetul care a organizat mai multe marşuri pentru repatrierea osemintelor lui Constantin Brâncuşi. Vezi aici detalii!
Laurian Stănchescu (foto) reaminteşte dorinţa lui Constantin Brâncuşi de a fi repatriat în România pe care i-a mărturisit-o pe patul de moarte, în 16 martie 1957, părintelui Teofil Ionescu, episcopul Bisericii Române de la Paris: "Mor cu sufletul neîmpăcat că mor departe de ţara mea şi voi putrezi în pământ străin şi nu voi putea fi înmormântat la Hobiţa alături de mama mea".
"A murit şi a trăit româneşte la Paris", menţionează poetul.
Potrivit acestuia, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, a semnat în 5 octombrie un document prin care susţine repatrierea rămăşiţelor lui Brâncuşi.
"Am reuşit să adunăm mai mulţi oameni de cultură, inclusiv academi