Un studiu efectuat pe 39.000 de femei a relevat faptul că multivitaminele, vitamina B, acidul folic, magneziul şi cuprul cresc în mod considerabil riscul unei morţi premature.
Vitaminele şi suplimentele alimentare consumate de milioane de femei din întreaga lume pot constitui un grav factor de risc, relevă un studiu recent, scrie dailymail.co.uk. Oamenii de ştiinţă sunt de părere că aceste pastile nu dau rezultate vizibile şi că, din contră, ar putea avea efecte secundare grave.
Aproximativ o treime din populaţia adultă din Marea Britanie consumă zilnic suplimente alimentare, iar această industrie înregistrează încasări de circa 675 milioane de lire anual.
Unele dintre cele mai populare tratamente de acest gen includ multivitamine, vitamina A, C şi E, fier, acid folic şi calciu - despre care se crede că, pe termen lung, îmbunătăţesc sistemul imunitar şi ne menţin sănătoşi.
Specialişti din Finlanda, Norvegia, SUA şi Coreea de Sud au studiat şi analizat efectele pe termen lung pe care vitaminele şi mineralele obişnuite le au asupra organismului uman. Acest studiu a fost efectuat pe 38.772 de femei cu vârste cuprinse între 55 şi 69 de ani, care timp de circa 18 ani au luat în mod regulat suplimente alimentare şi vitamine.
Rezultatele au arătat că nivelul ridicat de cupru din organism sporeşte riscul unei morţi premature cu 18%. Acidul folic - recomandat femeilor însărcinate - creşte riscul de deces cu aproape 6%, în timp ce un nivel ridicat de fier prezent în organism, ridică acest risc la rândul lui cu 4 procente. Multivitaminele urcă nivelul cu 2,4%, vitamina B6 cu 4%, magneziul cu 3,6% şi zincul cu 3 procente.
La acest moment, oamenii de ştiinţă nu pot explica exact modul în care suplimentele nutritive pot creşte riscul unei morţi premature, dar opinează că acestea pot influenţa sistemul imunitar natural al fiecărei persoane. Aceş