Peste 470 de cupluri căsătorite, cu vârsta trecută de 60 de ani, au decis să se despartă în primele nouă luni ale acestui an.
Peste 470 de cupluri cu vârsta trecută de 60 de ani au divorţat în primele nouă luni ale acestui an, arată datele Ministerului Administraţiei şi Internelor. Psihologul Bogdana Bursuc, de la Mind Institute din Bucureşti, este de părere că schimbarea mentalităţilor este una din explicaţiile pentru care unele persoane aleg să se despartă de partenerul alături de care au trăit o viaţă. „Ei au trăit în vremuri când divorţul era un lucru blamabil şi foarte multe cupluri rămâneau împreună de gura lumii. Dar suntem fiinţe sexuale toată viaţa, şi la două luni, şi la 60 de ani", spune psihologul.
Persoanele care divorţează la 60 de ani sunt capabile să vadă posibilitatea de a-şi schimba viaţa într-o manieră pozitivă şi privesc despărţirea ca pe o formă de emancipare. „Divorţul e o schimbare majoră pe care o faci dacă ai speranţa că-ţi va fi mai bine. Aceste persoane se consideră încă tinere. Cred că ne putem aştepta la schimbări în această statistică odată cu noul Cod Civil", este de părere psihologul Matei Georgescu. Psihologul Bogdan Lucaciu adaugă: „Bucuria de a-şi trăi viaţa la vârste înaintate este mai mare în străinătate. Pe de o parte posibilităţile financiare sunt mai mari, pe de altă parte, cultural vorbind, vârsta a treia este altfel acceptată".
Luminiţa de la capătul tunelului
Problemele care-i fac pe oamenii ajunşi la 60 de ani să divorţeze sunt aceleaşi cu cele ale cuplurilor mai tinere ajunse în impas: diferenţele legate de stilul de viaţă sau cele privind creşterea copiilor. „Se întâmplă ca unul dintre parteneri să devină tot mai nemulţumit, cu agresivităţi verbale sau chiar fizice. Şi atunci, celălalt partener nu mai vede utilitatea căsniciei, mai ales după ce-şi dă seama că scopul lor de a creşte copiii a