“Nu poţi să transformi o abdicare catastrofală, dar necesară, într-un act eroic şi s-o glorifici din an în an...”, spune istoricul Neagu Djuvara într-o scurtă intervenție la RFI, după ce, miercuri, Camera Deputaţilor a decis ca ziua de 23 august să fie declarată Ziua Comemorării Victimelor Fascismului şi Comunismului. Proiectul de lege a fost adoptat cu 120 de voturi "pentru", 94 "împotrivă" şi opt abţineri. Tot miercuri, deputații au ales data de 21 decembrie drept Ziua Comemorării Victimelor Comunismului din România, la 22 de ani de la Revoluție.
“Sunt sută în sută împotriva acestei hotărâri”, spune istoricul, deși susține actul înfăptuit la 23 august 1944: “Cred că sunt singurul supraviețuitor din grupul care a făcut 23 august, deci nu pot să îl condamn. Sunt de atunci atâtea comentarii împotrivă... ca și când s-ar fi putut face altceva decât un armistițiu în momentul acela! Sunt foarte multe voci de atunci care își închipuie că Antonescu ar fi putut să facă o pace mai bună, adică un armistițiu mai bun”, spune Djuvara.
“Deci eu sunt pentru 23 august, pe de o parte. Dar în tot timpul comunismului, această tristă hotărâre luată la 23 august - catastrofală dar necesară - a devenit un fel de act eroic și transformat în ceva glorios, ceea ce este absurd!”
Este motivul pentru care ziua de 23 august nu trebuie împletită cu o asemenea comemorare, este de părere istoricul. “Mă înscriu categoric contra, și, de câte ori o să am prilejul în presă, la televiziune, voi spune că este o mare greșeală. Nu poți să transformi o abdicare catastrofală, dar necesară, în ceva glorios. Și să o glorifici din an în an. E aberant. Erau zeci de date care se puteau alege... moartea cutărui mare personaj, moartea lui Maniu, moartea nu știu cui... Nu, data asta de 23 august e absolut greșită.”
Deși, cel puțin în acte, ne-am despărțit de comunism acum mai bine de do