Aproape o treime din viaţă ne-o petrecem dormind. Şi chiar dacă nu încape îndoială că somnul este benefic pentru sănătate, trebuie să ţinem cont de faptul că nu doar calitatea sau cantitatea somnului contează, ci şi poziţia în care dormim.
Atunci când dormim, ne întoarcem pe o parte şi pe alta, însă mai mereu revenim în poziţia de somn preferată. De altfel, oamenii de ştiinţă de la Centrul de Cercetare a Somnului din cadrul Universităţii „Loughborough" din Marea Britanie au constatat că aproximativ 95% din oameni dorm în aceeaşi poziţie pe parcursul întregii nopţi. Iată cum ne poate influenţa starea de sănătate postura pe care o adoptăm în timpul somnului.
Dormitul pe-o parte adânceşte ridurile
Această poziţie, foarte confortabilă de altfel şi adoptată frecvent de multe persoane, ajută la atenuarea simptomelor refluxului gastroesofagian, susţin specialiştii de la Universitatea „Loughborough". Potrivit acestora, refluxul gastroesofagian apare în urma slăbirii sfincterului esofagian interior, ceea ce permite întoarcerea unei părţi a conţinutului acid din stomac, care determină apariţia senzaţiei de arsură şi de durere în zona respectivă. În urma testelor, cercetătorii au constatat că o soluţie într-o astfel de situaţie este dormitul pe partea stângă a corpului. Totuşi, un dezavantaj al acestei poziţii de somn este faptul că poate adânci ridurile de expresie pe partea feţei care ia cel mai mult contact cu perna.
Beneficii: atenuează manifestările sindromului de reflux gastroesofagian
Riscuri: adânceşte ridurile
Soluţie: Specialiştii de la Asociaţia de Dermatologie Cosmetică din Anglia spun că o faţă de pernă din mătase ar putea rezolva problema ridurilor cauzate de dormitul pe-o parte, deoarece acest material este mai moale decât alte ţesături.
Somnul pe spate agravează sforăitul
Persoanele care suferă de artrită şi de dur