Guvernul a decis ca firmele care derulează lucrări de foraje şi prospecţiuni submarine în platoul continental românesc al Mării Negre să fie scutite de obligaţia de a obţine autorizaţie de construcţie, printre companiile care vor beneficia de această decizie fiind OMV Petrom (SNP), Exxon şi Lukoil.
Decizia a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă adoptată recent de Guvern şi care modifică Legea 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.
Ordonanţa stabileşte că autorizaţia de construcţie va mai fi impusă, printre altele, pentru exploatări de suprafaţă sau subterane, dar nu şi pentru exploatări subacvatice, condiţie valabilă până în prezent. Argumentul invocat face referire la faptul că lucrările de foraje şi prospecţiuni submarine în zona economică exclusivă a României din Marea Neagră "nu se finalizează cu realizarea de construcţii" în sensul Legii 50/1991, astfel că obligativitatea obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru asemenea lucrări nu este justificată.
În aceste condiţii, actul normativ elimină practic obligativitatea obţinerii autorizaţiei de construire pentru executarea lucrărilor de foraje şi prospecţiuni submarine în platoul continental românesc al Mării Negre.
Un document obţinut de MEDIAFAX relevă că unul dintre motivele pentru care Guvernul a decis să elimine obligativitatea autorizaţiei este legat de lucrările programate de OMV Petrom şi grupul american Exxon Mobil în perimetrul petrolier Neptun din Marea Neagră, companii cărora autorităţile nu doresc să le impună "un timp suplimentar de aşteptare".
"Pentru această perioadă este programată şi începerea săpării primei sonde de explorare în ape adânci în Perimetrul Neptun, pentru care firmele investitoare au adus deja în Marea Neagră o platformă de foraj de mare gabarit, astfel încât orice timp suplimenta