744 de angajaţi ai UPETROM Ploieşti vor rămâne fără serviciu în prag de iarnă, în timp ce la IPCUP, o sută de persoane nu şi-au mai primit salariile de mai bine de un an.
Upetrom Ploieşti a ajuns în pragul falimentului, motiv pentru care, conducerea uzinei va renunța la aproape jumătate din salariați. 744 de angajați, din cei 1.500 care lucrează la UPETROM, vor fi disponibilizați colectiv începând de săptămâna viitoare. Concedierile se fac conform contractului la nivel de ramură, în ciuda insistenţelor sindicaliştilor de menţinere şi aplicare a vechiului contract colectiv de muncă, prin care angajaţii care erau disponibilizaţi beneficiau de mai multe drepturi.
„Contractul la nivel de ramură prevede acordarea unui salariu compensatoriu în cazul concedierilor colective și o primă de vacanță doar dacă societatea are posibilităţi financiare în acest sens. Contextul economic dificil, precum și lipsa unor noi comenzi, au împiedicat conducerea societății să prelungească vechiul contract. Disponibilizările s-au făcut conform legii, ţinându-se cont atât de criteriile profesionale, cât şi de cele sociale", ne-a precizat Radu Petrescu, purtător de cuvânt UPETROM 1 Mai SA Ploieşti.
Proteste fără efect
În vară, aproape 800 de persoane au mărşăluit împotriva acestor decizii, dar fără succes. „Conform vechiului contract, expirat pe 1 mai, angajații UPETROM beneficiau de prime pentru vacanță, Paște, Crăciun, de 12 salarii compensatorii în cazul disponibilizărilor colective și 36 salarii compensatorii în cazul intrării in procedura voluntară de lichidare. Contractul la nivel de ramură este un abuz şi nu putem fi de acord cu așa ceva", a menţionat Dumitru Poamă, liderul „Sindicatului Independent «1 Mai» Ploiești", aflat, de asemenea, pe lista disponibilizaţilor.
Upetrom 1 Mai S.A. Ploiești a fost cea mai mare uzină de utilaj petrolier din Sud-Estul Europei