Una din cele mai importante brutării din judeţul Mureş este Dona, situată pe strada Principală nr. 7 din Voiniceni, unitate care produce zilnic aproximativ trei tone de pâine. Pe lângă ingredientele clasice folosite în prepararea pâinii, profesioniştii de la Dona adaugă multă pasiune şi dăruire, astfel încât produsul final să iasă cât mai delicios. „Ingredientele din care se face o pâine bună sunt făină, apă, drojdie, sare şi desigur multă dragoste şi suflet. Se zice că 10% trebuie să fie dăruire şi pasiune, dar noi punem mai mult. Aluatul este o materie vie care lucrează din prima clipă până ajunge la consumator”, a declarat Mirela Murar, directorul comercial al brutăriei Dona.
De la făină la produsul final
Primul pas în procesul tehnologic de fabricare a pâinii este alimentarea brutăriei cu făină. „Alimentarea se face din cisternă şi se conectează la unul din cele două silozuri, fiecare având o capacitate de 33 de tone. Acestea sunt prevăzute cu diverse site, astfel încât făina este filtrată iar corpurile străine reţinute”, a explicat Mirela Murar.
Urmează pasul al doilea, coordonat de la panoul de comandă, unde muncitorul îşi comandă cantitatea de făină de care are nevoie. Apoi aluatul este divizat, pus la predospire şi modelat. „Făina ajunge într-un malaxor, unde făina este amestecată cu apa, după care se adaugă sarea şi drojdia. Malaxarea se face în două trepte şi se finalizează după 10 – 12 minute. După malaxare, aluatul rămâne în cuvă la odihnă, timp de 10 – 15 minute, după care intră la divizat. Divizarea se face mecanic, bucăţile de aluat sunt cântărite, modelate şi intră în predospitor. Acesta are rolul de a ţine aluatul protejat, astfel încât să nu stea în mediu descoperit. Predospitorul are nişte leagăne şi aluatul este ţinut acolo în funcţie de setare, după care urmează operaţiunea de modelare finală, care se face manual”, a adăugat