Instanța s-a pronunțat, după doar două înfățișări, în procesul intentat de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii împotriva directorului Filarmonicii Dinu Lipatti Satu Mare, violonistul Rudolf Fatyol. Magistrații Curții de Apel București au admis cererea CNSAS, stabilind că Rudol Fatyol a colaborat cu Securitatea. Decizia magistraților poate fi atacată cu recurs.
Decizia instanței bucureștene din 30 septembrie confirmă poziția CNSAS vizavi de activitățile desfășurate în timpul regimului comunist de violonistul Rudolf Fatyol, care conduce de 15 ani Filarmonica „Dinu Lipatti” Satu Mare. Magistrații au admis cererea de constatare a calității de colaborator al Securității formulată de CNSAS în dosarul 293/2/2011, înregistrat la începutul anului, în 13 ianuarie, în care Fatyol figura ca pârât. La prima înfățișare, în 24 iunie, magistrații au decis amânarea cauzei, pentru a-i comunica violonistului înscrisurile depuse la dosar de CNSAS, prin care Consiliul își susține acuzațiile. La a doua înfățișare, Curtea a dat câștig de cauză CNSAS.
„CNSAS vrea bani”
Rudolf Fatyol susține că este nevinovat. „Sunt în posesia unui document în care CNSAS afirmă că nu figurez ca și colaborator al Securității eliberat în iunie 2011” afirma Fatyol, anterior pronunțării sentinței, fără a pune vreodată la dispoziția reporterului ADS Satu Mare documentul. Întrebat de motivul pentru care CNSAS a continuat acțiunea în instanță, în condițiile în care i-a eliberat un document care-I atestă nevinovăția, Fatyol a răspuns că CNSAS vrea bani. „Eu sunt un om premiat pentru merite cultural deosebite. Așa e CNSAS-ul, îmi vor ține dosarul la vedere în justiție cinci ani de-acum încolo, cred că vor să dau plicul. Le-am pus la dispoziție tot ce mi-au cerut. Pot să aștepte mult și bine bani de la mine” a declarat Fatyol. Csendes Ladislau, membru și fost președinte