Potrivit celor mai recente statistici, consumul de paracetamol în România a crescut cu 40% în intervalul iulie 2010-iunie 2011 faţă de perioada anterioară. Accesibil ca preţ, medicamentul se eliberează fără reţetă şi este eficient împotriva febrei şi durerilor de cauze diverse. Atenţie însă: supradozajul, precum şi unele forme de paracetamol pot pune probleme!
Paracetamolul este un medicament cu slabă acţiune antiinflamatoare şi puternică acţiune analgezică şi antifebrilă. Este util, deci, în caz de răceli, de gripă şi de dureri diverse, precum cele musculare, de cap sau din formele uşoare de artrite.
Spre deosebire de aspirină, care poate afecta stomacul, paracetamolul poate pune probleme ficatului. Toxicitatea hepatică este una dintre cele mai importante reacţii adverse ale paracetamolului, motiv pentru care se recomandă respectarea dozelor indicate în prospect. De altfel, persoanelor care suferă de hepatită sau de insuficienţă hepatică le este contraindicat.
Forma „sinus", pentru desfundarea nasului
Paracetamolul „Sinus" conţine în plus clorfeniramină, un antialergic, şi un derivat de efedrină. Efedrina este o substanţă recunoscută pentru efectele ei decongestionante la nivelul mucoasei nazale şi arborelui respirator. Deci, forma sinus aduce un plus de eficienţă în răceli, grăbind desfundarea nasului.
Pe de altă parte, preparatul va avea şi efectele adverse ale efedrinei. Aceasta este un simpatomimetic, adică are acţiune similară adrenalinei, care ne pune corpul în postura de „luptă sau fugi". Dintre efectele sale adverse, cele mai periculoase sunt creşterea ritmului cardiac.
Persoanele care suferă de aritmii, de hipertensiune arterială sau de insuficienţă cardiacă trebuie să evite să-şi administreze doze mari din acest preparat. De altfel, se cunosc cazuri de sportivi de performanţă acuzaţi de dopaj pentru că şi-au administrat m