CEDO a dat ultima sentinţă după 13 ani de procese: generalul Caba şi căpitanul Dando nu pot fi condamnaţi. Cei doi au dat ordinul să se tragă în mulţime dar au fost închişi doar cei care au apăsat pe trăgaci. Caba şi Dando beneficiază de pensii militare.
1 /.
Procesul Revoluției de la Cluj a fost închis definitiv. Doi militari, generalul Caba Florian, care a coordonat represaliile în zona străzii Horea din centrul Clujului, și căpitanul Carp Dando, care a condus dispozitivul de reprimare din Piața Unirii, unde au murit 24 de clujeni, au scăpat definitiv de justiție.
CEDO admite: nu sunt probe
Curtea Europeană a Drepturilor Omului a respins, ca inadmisibilă, cererea Asociației pentru Adevărul Revoluției din Cluj pentru a obliga România să redeschidă dosarul penal împotriva celor doi militari. „Ținând seama de toate aspectele care i-au fost prezentate și în limitele competenței sale de a examina solicitările formulate, Curtea a considerat că nu au fost îndeplinite condițiile de inadmisibilitate prevăzute în Convenția Drepturilor Omului”, se arată în comunicarea care a fost trimisă de CEDO, pe adresa Asociației pentru Adevărul Revoluției Cluj.
În dosarul “Revoluția de la CLuj”, au fost condamnați patru ofițeri la pedepse cuprinse între 8 și 15 ani de închisoare. Cel mai mult a primit maiorul în rezervă Ilie Dicu, care se află în prezent încarcerat la Penitenciarul Gherla. Dicu este acuzat că a împușcat în cap, de foarte aproape, doi clujeni.
Cei doi ofiţeri care au scăpat de Justiţie au mulţi morţi pe conştiinţă
Primul este generalul de brigadă Florian Caba care în prezent este pensionar și se bucură de o pensie militară considerabilă. În decembrie 1989, Caba era ofițerul de legătură între trupele trimise pe străzile Clujului și comanda Armatei a 4-a. Generalul Caba a fost șeful direct al maiorului Ilie D