Mulţi experţi sunt sceptici în privinţa incredibilei tentative de atac terorist pe teritoriul american, puse în cârca Iranului.
„ Este un scenariu respins de regizorul Quentin Tarantino", scrie Robert Mackay pe blogul său de la „New York Times şi „Guardian". Aşa este calificată „afacerea" în care sunt amestecate Statele Unite, Iranul şi Arabia Saudită şi în care era pusă la cale o tentativă de asasinat împotriva ambasadorul saudit şi atacuri împotriva ambasadelor Israelului şi Arabiei Suadite din Washington, scrie „L'Express".
Creierul „operaţiunii", Arbabsiar Mansour, un american de origine iraniană, vânzător de autovehicule second-hand care era în contact cu un agent american care s-a prezentat drept membru al cartelului drogurilor din Mexic. Acesta era omul care punea la cale un atac în restaurantul preferat al ambasadorului saudit. . .. (Sic!).
Desigur, Iranul are un trecut în materie de terorism. Relaţiile sale cu Statele Unite şi Arabia Saudită sunt proaste de mai mulţi ani o arată şi o telegramă diplomatică dezvăluită de Wikileaks, în decembrie anul trecut şi în care ambasadorul saudit la Washington, Adel al-Jubeir, omul vizat de tentativa de asasinat, spunea că Ryadul a cerut SUA să atace Iranul.
Un alt motiv de ură împotriva Statelor Unite ar fi asasinarea, în ultimele luni, a mai multor experţi în domeniul nuclear, asasinate atribuite de Teheran Israelului şi Statele Unite ale Americii.
În mod similar, „atacul Stuxnet" virusul informatic care a adus prejudicii grave centrifugelor iraniene ale centralei de la Busher şi care a întârziat programul nuclear al Teheranului, este atribuit tot Israelului şi SUA. Cu toate acestea, mulţi experţi americani au evidenţiat zonele gri ale acestei afaceri.
Îndoieli asupra ţintei şi locului vizat
Asasinatele comise de regimul islamic în anii '80 „îi