În perspectiva transferului Ordinii Publice şi a Circulaţiei la Poliţia Locală, Primăriile comunale, deja afectate de desfiinţarea Posturilor de Poliţie rurală, susţin că nu ştiu cum vor putea găsi resursele financiare pentru înfiinţarea unei structuri noi de Poliţie Locală, din cauza bugetului care abia ajunge pentru salariile personalului administrativ.
În tot acest timp, la săptămâni bune după anunţul transferului Ordinii Publice şi al Circulaţiei la Poliţia locală, în sistem nu se ştie încă nimic despre modalităţile concrete în care se va face această restructurare. Sindicaliştii spun că li s-a transmis că proiectul este clasificat, iar impresia lor e că şi oamenii din sistem, care ar fi trebuit să fie implicaţi în realizarea noului act normativ, habar nu au ce conţine.
Secretizare nejustificată
Curioşi să vadă modalitatea concretă în care conducerea Ministerului Administraţiei şi Internelor a decis să restructureze structurile de Ordine Publică şi Circulaţie, transferându-le în subordinea Poliţiei Locale, sindicatele din sistem au solicitat M.A.I. documentul-cadru care stă la baza acestui transfer –“Concepţia de reconfigurare a sistemului de ordine publică prin descentralizarea serviciului poliţienesc în slujba cetăţeanului”, elaborată de M.A.I. şi aprobată de către Consiliul Suprem de Apărare al Ţării. La această solicitare, formulată de către reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor şi Personalului Vamal “Pro Lex”, răspunsul a fost neaşteptat : “Documentul la care faceţi referire are caracter clasificat, potrivit reglementărilor legale în vigoare, sens în care, în conformitate cu prevederile Legii 544/2001, privind liberul acces la informaţiile de interes public, acesta nu poate fi comunicat”.
Liderul sindicatului, Vasile Lincu, declară că este de neînţeles de ce, după aprobarea C.S.A.T., M.A.I. ţin