Milioane de lei din fonduri europene au fost sifonate la Universitatea de Medicină Iaşi. Rectorul Vasile Astărăstoae, în epicentrul afacerilor oneroase.
Circa 20 de persoane sunt vizate în "Dosarul fraudelor la UMF", printre care cei trei reţinuţi noaptea trecută precum şi rectorul universităţii, Vasile Astărăstoae, şi fiica acestuia, Daniela Astărăstoae.
Aseară, mandatele de reţinere ale directoarei administrative a UMF, Daniela Druguş, şi ale directorului Departamentului Comunicaţii, Adrian Ciureanu, expiraseră, cei doi fiind eliberaţi.
Dosarul depus de DNA la Tribunal a fost pasat la Curtea de Apel Iaşi, prima instanţă declinânduşi competenţa. Cei reţinuţi au câştigat astfel un răgaz de o zi.
Au trucat un proiect european de 6 milioane de lei
Mai multe nume sonore ale medicinii ieşene au fost audiate în urmă cu două nopţi de către procurorii DNA în "Dosarul fraudelor la UMF". Doi directori din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie au fost reţinuţi alături de directorul firmei care a realizat platforma de e-learning pentru universitate. Cei trei sunt acuzaţi că au trucat licitaţia pentru proiectul european. Întâi a fost reţinut Adrian Ciureanu, iar la ceva timp după au fost reţinuţi şi Daniela Druguş şi Corvin Pughin, directorul firmei Maguay.
Firma este cea care a realizat platforma de e-learning a universitătii de Medicină şi Farmacie, printr-un proiect cu fonduri europene în valoare de peste 6 milioane de lei.
Proiectul european de trucarea căruia sunt acuzaţi cei trei se referă la o platformă de e-learning care permite studenţilor accesul la toată documentaţia de curs şi la informaţii suplimentare dar şi examinarea prin mijloace electronice.
Adrian Ciureanu, asociat cu rectorul Astărăstoae
Între cei doi directori reţinuţi şi rectorul Astăraăstoae există o relaţie de prietenie de mai mult timp. Daniel