Foto: CARLOS BARRIA / REUTERS Peste jumătate dintre firmele din România, din toate industriile, consideră că vârful crizei va fi atins în 2012, an ce va fi marcat de noi falimente, potrivit unui studiu realziat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR).
„Aşa cum arată studiile realizate în acest sector, România nu a atins încă nivelul maxim al crizei financiare. Vârful va fi atins în 2012. Este bine însă că putem şti acest lucru înainte şi că firmele au astfel prilejul să îşi regândească afacerile, să se reorienteze.
Vor continua cu siguranţă falimentele, firmele nu mai fac profituri din cauza scăderii cererii, iar IMM-urile au acces mult mai greu la finanţare”, a declarat Andreia Stanciu, directorul Asociaţiei Contabililor Autorizaţi (ACCA) Europa de Sud Est. Aceasta a precizat că în anii următori se vor dezvolta serviciile. „Se va dezvolta industria serviciilor. Firmele ar trebui să se orienteze către acest sector”, a adăugat Andreia Stanciu.
Potrivit unui studiu prezentat recent de Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România, doar 7% dintre companii consideră că mediul de afaceri din România este favorabil, 70% din firme văd în acesta un mediul stânjenitor, iar 22% consideră că mediul de afaceri este unul neutru. De asemenea, studiul arată că 44% din firme şi-au redus activitatea, majoritatea din domeniul construcţiilor (59%), şi numai 12% şi-au extins afacerile. Principalele probleme ale economiei sunt, potrivit răspunsurilor reprezentaţilor firmelor, scăderea cererii interne (peste 60%), fiscalitatea crescută şi gradul scăzut de accesibilitate a creditelor. Din cauza acestor probleme, autorităţile se aşteaptă ca şi alte companii mari să se retragă din România. În ceea ce priveşte inovarea în afaceri, peste jumătate din firme se îndreaptă spre resursel