„(...) În cadrul unităţii juridice a SRI se organizează şi funcţionează o subunitate specializată în care îşi desfăşoară activitatea ofiţerii care au calitatea de organe de cercetare penală speciale"
În aşa-numita campanie „tunurile pe magistraţi", care pare să fi cuprins România în ultimele săptămâni, se pare că norii se adună din ce în ce mai mult pe cerul judecătorilor şi procurorilor şi nu numai: o nouă subunitate a SRI este pe cale să se înfiinţeze, structură ai cărei specialişti vor avea calitatea de organe de cercetare penală specială, având printre altele posibilitatea de a intercepta convorbirile magistraţilor. Vestea bună este că noua structură nu va putea dispune de spaţii de arest! Lumea Justiţiei a scris recent despre acest proiect de lege, informând că în acelaşi document se prevede faptul că, totuşi, ofiţerii SRI nu au posibilitatea de a dispune măsura reţinerii sau a arestării preventive.
„Avertizăm că nicăieri în lume un serviciu secret nu se substituie unui organ de urmărire penală şi nici unei instanţe de judecată", scriu bucureştenii de la Lumea Justiţiei. Conform sursei citate, proiectul de lege cu pricina se află în Parlament, în discuţii la Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, fiind pe ordinea de zi de astăzi şi mâine. Concret, este vorba despre Legile 51/1991 privind siguranţa naţională a României şi Legea nr. 14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii. Modificările propuse par să conţină aspecte mai degrabă îngrijorătoare. De pildă, articolul 13 din Legea pentru siguranţa naţională ar putea fi baza pentru o foarte interesantă „culegere de informaţii" în cazul suspiciunilor de acte de terorism.
Urmăriri, microfoane şi violarea corespondenţei
Potrivit intenţiei legislativului, această culegere ar consta în: „interceptarea şi înregistrarea convorbirilor şi/sau comunicărilor efectuate su