Pentru că, în ciuda unei legislaţii destul de stricte, au continuat să apară în multe state comunitare situaţii de risc legate de gestionarea substanţelor periculoase, Parlamentul European pregăteşte o directivă care are ca scop creşterea numărului de inspecţii la operatorii de substanţe de risc.
Deversările din Ungaria, invocate ca motiv pentru înăsprirea legislaţiei
Deşi prevenirea şi controlul accidentelor majore din industria chimică reprezintă obiective ale legislaţiei europene din anul 1976, când a avut loc un accident de proporţii într-o fabrică de pesticide şi ierbicide din Italia, cazul de anul trecut, din Ungaria, când, în luna octombrie, un rezervor al unei uzine de alumină din oraşul Ajka s-a fisurat din motive necunoscute şi a deversat aproximativ 1,1 milioane de metri cubi de noroi roşu în satele învecinate, a dus la concluzia că e nevoie de înăsprirea legislaţiei de mediu legată de gestionarea substanţelor periculoase.
Principalele schimbări legislative se referă la introducerea unui sistem de clasificare nou, mai sofisticat, bazat pe standarde internaţionale, care defineşte mai precis riscurile pentru sănătate şi mediu, ameliorarea regulamentului privind inspecţiile, luarea în considerare a reacţiilor în lanţ între uzine, o mai bună informare şi consolidarea cooperării între statele membre. “Ne dăm seama cu regret că U.E. nu deţine în momentul de faţă un instrument financiar care să ofere un control imediat şi eficient al pagubelor când au loc dezastre industriale. Cred că U.E. are nevoie de o reţea de siguranţă. Trebuie să deschidem dezbaterea în acest domeniu cât de curând posibil”, a precizat raportorul P.E. János Áder de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).
Prin noul sistem, publicul va avea informaţii actualizate şi de calitate pe internet, legate de riscurile reprezen