Prefectura Capitalei şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au organizat ieri un exerciţiu pe Aeroportul „Aurel Vlaicu", în care o aeronavă este cuprinsă de flăcări la aterizare.
Miercuri, 12 octombrie, ora 9.40: un avion care efectuează un zbor de linie pe ruta Roma-Bucureşti cu 80 de pasageri la bord se pregăteşte să aterizeze pe Aeroportul Băneasa din Bucureşti. Totul pare în regulă: vântul nu bate puternic, vremea este uscată şi vizibilitatea ridicată. Piloţii execută manevrele de aterizare, când, în momentul contactului cu solul, explodează un cauciuc la trenul principal de aterizare din partea dreaptă. Avionul se înclină brusc pe partea afectată.
Pasagerii nici nu mai au timp să intre în panică. Aripa aeronavei se loveşte brutal de sol şi se rupe în două, făcând să se scurgă tot combustibilul. Fuzelajul şi aripa iau foc în doar câteva secunde. Cinci pasageri îşi perd viaţa în urma impactului. Aeroportul şi autorităţile din Bucureşti intră în alertă.
Cam aşa ar suna scenariul prezentat ieri în timpul exerciţiului de intervenţie de pe Băneasa, organizat cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Reducerea Riscului Dezastrelor Naturale, pentru a verifica rapiditatea salvatorilor bucureşteni.
„Planul roşu", minut cu minut
De aici, au început să apară toate forţele de intervenţie, care au acţionat conform „planului roşu", o strategie care se aplică pentru un incident de asemenea amploare. În primele cinci minute, 20 de pompieri de pe aeroport erau deja la faţa locului pentru a „stinge flăcările".
În următoarele aproximativ trei minute, ei sunt ajutaţi deja de alţi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti, Detaşamentul Băneasa, care vin cu două autospeciale cu apă şi spumă, o maşină de descarcerare, o ambulanţă, două maşini cu medic şi o maşină tip „spital mobil". La intervenţie participă şi pompierii