Băncile vor fi recapitalizate cu un nivel proporţional cu expunerea lor la datoriile suverane, măsura va fi una temporară, dar necesară pentru ca sistemul bancar al UE să convingă pieţele.
Recapitalizarea băncilor ar fi o măsură temporară, de trei până la şase luni, și "extraordinară", au precizat surse europene, după ce preşedintele Jose Manuel Barroso a anunţat miercuri planul cu care va merge pe masa Consiliului European din 23 octombrie considerat crucial pentru soarta Greciei.
"O intervenție concentrată, scurtă, ar trebui să ne readucă pe drumul cel bun. Băncile nu se mai pot finanța, nu reușesc să convingă piețele că au suficient capital, iar în Europa trebuie să avem plase de siguranță mult mai ample și mai puternice pentru a încercui nesiguranța piețelor financiare în ceea ce spunem și arătăm," au mai spus surse UE.
Între timp, Autoritatea Bancară Europeană (ABE) face deja primul pas. Aceasta lucrează la un raport privind situația băncilor din Europa, cu alte cuvinte, o continuare a testelor de stres efectuate în vara 2011. Experții europeni speră ca ABE să pună apoi pe masa discuțiilor de la consiliul european din 23 octombrie o propunere privind termenii în funcție de care se va desfășura recapitalizarea.
Experții CE nu cunosc încă datele raportului, multe dintre informațiile privind capitalul băncilor fiind încă secrete. Ei "speră" însă că cifrele vor fi "rezonabile", argumentând că băncile sunt într-o situație mai bună acum decât erau în decembrie 2010, după ce mai multe bănci din Europa au injectat, în total, capital în valoare de peste 50 de miliard ede euro doar la începutul 2011. "Sperăm că acest proces a continuat și în restul anului," spun sursele europene.
Scenariul unei recapitalizări
Recapitalizarea ar presupune, în prima fază, căutarea unor investiții din sfera pieței private, ceea ce băncile deja au început s