ANRMAP a început în septembrie să verifice documentaţiile de atribuire înainte de publicarea acestora în SEAP, dar numărul dosarelor care au respectat condiţiile impuse este extrem de redus, doar 49 dintr-un total de 1.550 de documentaţii depuse, conform preşedintelui instituţiei, Cristina Trăilă, potrivit Mediafax. Astfel, doar 3% dintre dosarele veficate au respectat condiţiile impuse de lege.
"După două săptămâni, lucrurile nu stau atât de bine. Din 1.552 de documentaţii transmise, doar 49 au fost acceptate", a spus Trăilă, joi, la conferinţa "Mediafax Talks About European Funds". Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) a afirmat că această iniţiativă reprezintă un exerciţiu important şi o reformare a sistemului de achiziţii.
Trăilă a spus că rezultatele verificărilor au fost afectate de lipsa de experienţă la nivelul autorităţilor contractante sau de ignoranţa celor care se ocupă de documentaţii.
"Abia acum se educă autorităţile contractante să facă o procedură de achiziţie publică conform legii", a spus Trăilă. Şefa ANRMAP a mai spus că trierea realizată în urma controlului va duce la eliminarea abuzurilor contestaţiilor pe documentaţiile de atribuire. Astfel, cel puţin la nivel teoretic procedurile "încep curat", conform sursei citate.
La începutul lunii august, Guvernul României a luat decizia ca ANRMAP să verifice prealabil anunţul de participare la licitaţie, înainte de începerea procedurii de atribuire. "Practic, autorităţile contractante vor trimite documentaţia de atribuire pentru a fi verificată de ANRMAP înainte de a publica anunţul şi astfel se va controla dacă dosarele nu sunt pregătite cumva spre a fi atribuite «cu dedicaţie»", au declarat pentru Mediadax surse oficiale. Funcţia de verificare a documentaţiilor de atribuire va fi aplicată pentru contractele de ach