Telescopul Spitzer al NASA expune cu ajutorul razelor infrarosii adancimile nebuloaselor inconjurate de praf cosmic, surprinzand stelele "nou nascute", altfel ascunse de nori intunecosi, daca sunt privite normal, in lumina vizibila.
In imagine putem observa o nebuloasa ce arata ca o imensa pereche de ochelari a unui star rock - este un prim plan al unei zone de formare a stelelor, de nepatruns fara tehnica de varf.
Denumite de astronomi Messier 78 (M 78), cele doua nebuloase gemene, rotunde si verzui sunt de fapt cavitati sapate in norii grosi de praf.
Messier 78, considerata mult timp de la descoperirea ei o nebuloasa difuza, este observabila si cu ajutorul unor telescoape mai mici, dar arata izbitor de diferit, cu dominanta unor brazde intunecate de praf.
Cu ochiul sau patrunzator, Spitzer penetreaza praful dens prin intermediul razelor infrarosii, dezvaluind in premiera interiorul luminos al nebuloaselor gemene care alcatuiesc M78, informeaza NASA.
Messier 78 a fost descoperita in 1780 de astronomul francez Pierre Mechain. Impreuna cu prietenul sau Charles Messier, el a lucrat la un catalog al nebuloaselor, celebru pentru astronomi - Catalogul Messier.
Un intreg sir de stele "bebelusi" care mai trebuie inca sa arda pe drumul lor spre cochiliile natale poate fi vazut sub forma unor puncte rosii pe partea exterioara a nebuloaselor.
In cele din urma, acestea vor inflori in propriile lor globuri stralucitoare, transformand in cursul cresterii lor, aspectul de ochelari uriasi si devenind pe parcurs mii de ochi de "monstru", remodeland infatisarea lui Messier 78 intr-o singura nebuloasa uriasa.
Nebuloasele sunt situate la nord de centura lui Orion (Vanatorul). Orion se afla in emisfera nordica si este una dintre cele mai cunoscute constelatii. Este vizibila si de pe teritoriu